Zelišča in začimbnice v loncih
Zbirka zelišč in začimbnic v loncih lahko predstavlja veliko pridobitev tako za vrt kot tudi za kuhinjo. Edini problem, ki se pojavi pri zeliščih in začimbnicah v loncih, je da nekatera med njimi preko zime odmrejo. Takšna zelišča in začimbnice pa lahko poberemo in jih posušimo ter uporabljamo preko zime v kuhinji za pripravo jedi ali čajev.
Večina zelišč in začimbnic je primernih za vzgojo v loncih. V lonce jih lahko posejemo ali pa kupimo zelišča ter začimbnice v drevesnicah ali vrtnarijah in jih posadimo v večje lonce. Zelišč in začimbnic v loncih ni priporočljivo kupovati v supermarketih ali trgovinah, saj so takšna zelišča in začimbnice navajena na notranje pogoje in imajo malo možnosti za preživetje zunaj.
Ko sadimo zelišča in začimbnice v lonce, moramo vedeti tudi katera zelišča ter začimbnice lahko posadimo skupaj v en večji lonec in katera zelišča ter začimbnice bolje uspevajo sama.
Kdaj posejati / posaditi zelišča in začimbnice v lonce
Nežna zelišča in začimbnice, kot so bazilika, koriander, pehtran in majaron, posejemo v lonce spomladi in jih prenesemo ven, ko minejo vse možnosti za poznopomladansko zmrzal. Nekatera zelišča in začimbnice lahko preživijo zunaj tudi pozimi, ko se dobro vrastejo. Takšna so npr. meta, origano, timijan, rožmarin in žajbelj. Le-ta zelišča in začimbnice lahko posejmo spomladi v lončke in jih prenesem ven, ko je primeren čas ali pa jih posejemo na prostem v mesecu maju.
Z nakupom zelišč in začimbnic v lončkih v drevesnicah in vrtnarija počakamo do pozne pomladi, da minejo vse možnosti poznopomladanske zmrzali.
Kako posaditi zelišča in začimbnice v lonce
Pri saditvi zelišč in začimbnic v lonce izberemo takšne, ki bodo zeliščem ter začimbnicam omogočala, da razvijejo globok koreninski sistem in ne bo potrebno večkratno presajanje. Tako so primerni globoki ozki lonci, če bomo vanje posadili po eno ali morda največ dve zelišči ali začimbnici. Lahko pa izberemo velike lonce kamor posadimo več zelišč in začimbnic skupaj.
Ko izberemo primerne lonce, moramo izbrati še primeren substrat za saditev. Najbolj primerna je mešanica lahkega substrata, ki zadržuje dovolj vlage, a je tudi odceden. Za boljšo zračnost substrata in zagotavljanje odcednosti se lahko substratu doda perlit ali grob pesek. Pri zeliščih in začimbnicah posajenih v lonce je pomembno, da se vzdržuje vlažnost. Substrat ne sme biti razmočen, ampak vlažen.
Pomembno je tudi gnojenje posajenih zelišč in začimbnic v loncih. Najbolje je, da uporabljamo gnojila, ki vzpodbujajo rast listne mase in ne vzpodbujajo cvetenja. Tako ne smemo izbrati gnojil z večjo vsebnostjo kalija (K), saj se bo s takšnimi gnojili vzpodbudilo cvetenje. Rast listne mase vzpodbujajo gnojila z večjo vsebnostjo dušika (N). Ne smemo pa pretiravati z dodajanjem gnojil z večjo vsebnostjo dušika. Poiščemo takšna, ki imajo ravno pravšnjo razmerje elementov.
Med zelišči in začimbnicami, ki ni najbolj srečna, ko je posajena v lonec, je meta, saj potrebuje dovolj vlage in hranil. Tako je potrebno meto večkrat presajati v večje lonce. Ni je pa priporočljivo posaditi v vrt, saj se lahko prekomerno razraste.
Večje trajnice kot sta npr. rožmarin in žajbelj lahko rastejo v loncu kar nekaj let preden jih presadimo v večji lonec. Začimbnica kot je npr. lovor lahko prav tako zelo lepo uspeva kot kontejnerska rastlina. Pri posaditvi lovora v lonec pa moramo uporabiti substrat, ki je bolj ilovnat.
Katera zelišča in začimbnice posaditi skupaj v lonce
Pri izbiri zelišč in začimbnic, ki jih želimo posaditi skupaj, moramo razmisliti o višini. Visoka zelišča in začimbnice, kot npr. koromač, bodo v manjših loncih izgledala precej smešno. Ob rasti pa lahko s svojo težo tudi prevrnejo lonec. Ob takšna zelišča in začimbnice kombiniramo takšne, ki se bodo prevešala čez robove lonca.
Ob izbiranju katera zelišča in začimbnice posaditi skupaj v lonce, je pomembno tudi, da posadimo skupaj takšna, ki imajo podobne zahteve glede vlage. Večina zelišč in začimbnic ima rada sončne lege in bolj suh substrat, medtem ko nekatera potrebujejo bolj vlažen substrat. Bolj suh substrat ustreza npr. rožmarinu, timijanu in žajblju, medtem ko več vlage potrebujeta npr. bazilika in peteršilj. Če ste bolj pozabljive sorte in pozabljate zalivati vaše rastline, je dobro, da si izberete zelišča in začimbnice, ki jim ustreza bolj suh substrat.
Meto je najbolje posaditi samo, saj se zelo rada razrašča v prostor drugih rastlin. Pri posaditvi več različnih vrst mete skupaj, moramo biti pozorni katere se lahko posadijo skupaj. Npr. če bi skupaj posadili limonsko meto in pepermint meto (zelena meta), bi verjetno prišlo do medsebojne oprašitve. Čeprav je to zelo zanimiv eksperiment, pa rezultat nebi bil tako okusen.
Ker večina zelišč in začimbnic izvira iz Sredozemlja, so tako večina med njimi sonceljubna in imajo rajši nekoliko suh substrat. Tako lahko skupaj v lonce posadimo sredozemska zelišča in začimbnice kot so npr.: žajbelj, timijan, rožmarin, majaron, origano in sivka. Nekatere izmed naštetih lahko čez čas olesenijo in jih lahko presadimo tudi v vrt.
Kombinacija plazečega timijana, prevešajočega rožmarina in pisano-listnega žajblja bo delovala zelo zanimivo. Vlagoljubna zelišča in začimbnice kot so pehtran, koriander in bazilika so prav tako primerna za skupno posaditev v lonec. V to kombinacijo lahko vključimo tudi peteršilj, a se moramo zavedati, da je peteršilj dvoletnica in bo tako po dveh letih izginil. Za zelo aromatično kombinacijo lahko skupaj posadimo citronko in citronski timijan. Citronski timijan se bo razrastel pod citronko in tako poskrbel za zadrževanje vlage.
Prezimovanje zelišč in začimbnic v loncih
Nekatera zelišča in začimbnice čez zimo odmrejo – npr. pehtran in meta. Takšna zelišča in začimbnice bodo prezimila, če jih umaknemo na mesta, kjer bodo zaščitena:
- pred nizkimi temperaturami in ne bodo podvržena zmrzovanju,
- pred večjo količino padavin in
- pred izsušitvijo.
Primerna mesta so npr. vrtne lope, nadstrešnice, pod streho hiše ob steni,….
Lonce v katerih so posajena zelišča in začimbnice je najbolje pozimi dvigniti tako, da se lahko voda odteka in ne zastaja. Lonce lahko dvignemo s kakšnim podstavkom na nožicah ali pa podstavimo kakšno opeko.
V primeru nizkih zimskih temperatur lonce ovijemo z mehurčkasto folijo in jih umaknemo bliže k stenam hiš.
Nekatera nežnejša zelišča in začimbnice bodo prezimila le, če jih prenesemo v notranjost npr. hiše na okensko polico, ogrevanega, svetlega rastlinjaka ali zimski vrt.
Problemi
Čeprav je večina zelišč in začimbnic brez problemov, je vseeno potrebno biti pozoren na rožmarinovega hrošča (Chrysolina americana), žajbljevega listoperja (Eupetryx melissae), polže in sivo plesen.
Veliko zelišč in začimbnic posajenih v lončkih, ki jih prezimujemo zunaj, je nagnjena k gnitju korenin zaradi zastajanja vlage. Tako je potrebno ob saditvi v lonce poskrbeti tudi za odvajanje vode.
Ob vsem naštetem si lahko z primernimi kombinacijami zelišč in začimbnic ustvarimo zelo uporaben vir za pripravljanje čajev in napitkov, prav tako pa so sveža zelišča in začimbnice dobrodošla pri kuhi.
Zapisala: Tanja Kozar Planinšek, ing.vrt.
Foto: svetovni splet
Viri:
https://www.rhs.org.uk/advice/profile?PID=142 (dostopno 4.11.2020)
https://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/hgen/herb-plants-growing-in-one-pot.htm (dostopno 7.11.2020)
Vir foto:
https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-protect-herbs-in-winter/ (dostopno 13.11.2020)
https://iamcountryside.com/growing/herbs-that-grow-in-winter/ (dostopno 13.11.2020)
https://gardenerspath.com/plants/herbs/container-growing/ (dostopno 13.11.2020)
https://gardenmaking.com/herbs-are-perfect-for-pots/ (dostopno 13.11.2020)
https://harvesttotable.com/best-herbs-for-container-growing/ (dostopno 13.11.2020)