Helianthemum 'Cerise Queen'

Drevesnica Omorika d.o.o.

Koroška cesta 44
Muta SI 2366
Telefon: 02/87 61 319, 02/87 69 000
Telefax: 02/87 61 319
drevesnica@omorika.si

Upravljanje piškotkov

Najdete nas tudi na Facebooku.

Ponedeljek, 11. september 2017 - 12:52

Ribez - sočen, okusen in zdrav

Ribes rubrum (rdeči ribez)

Ribes rubrum (rdeči ribez)

Ribes nigrum (črni ribez)

Ribes nigrum (črni ribez)

Ribezova pita

Ribezova pita

V slovenskih vrtovih še vedno najdemo veliko grmičkov ribeza – rdečega, črnega in tudi belega. Ribez je zelo osvežilen. Iz njega lahko pridelamo osvežilne sokove in dobre marmelade. Prav tako pa je zelo zdravilen.

Beseda ribez izvira iz arabskega izraza ribas, ki pomeni zdravilno pijačo trpkega okusa iz rabarbare. Arabci so namreč ob svojem prihodu v Evropo v drugi polovici prejšnjega tisočletja iskali rabarbaro, ki pa je niso našli. Tako so iskali rastlino podobnega okusa in v gozdovih našli rdeči ribez.

V Slovenije je avtohton rdeči ribez (Ribes rubrum). Naravno izvira iz srednje Evrope in Velike Britanije. Črni ribez (Ribes nigrum) pa izvira iz alpskega sveta in Rusije. Beli ribez ni samostojna vrsta, ampak je nastal kot mutacija rdečega ribeza.

 

Rastne razmere

Za svojo rast potrebuje primeren tip tal, ki so blago kisla do nevtralna, globoka in založena s hranili. Na njegovo rast in razvoj tudi vpliva nadmorska višina in lega. Zelo rad ima jutranje sonce, dobro uspevajo tudi v svetli senci pod drevesi. Potrebujejo tudi dovolj vlage, da proizvedejo zadostne količine plodov. Za dobro rast potrebujejo tudi fosfor in kalij. Tako jih je potrebno vsaj enkrat na leto pognojiti z gnojilom za jagodičevje, ki ima v svoji sestavi ravno pravo razmerje hranil, ki jih ribez potrebuje za normalno rast.

 

Gojenje ribeza

Gojenje ribeza ni zahtevno. Rdeči ribez lahko gojimo v obliki grma, špalirja ali ozkega vretena (odvisno od bujnosti sorte). Prav tako ga lahko posadimo v žive meje. Črni ribez pa lahko gojimo v obliki grma.

V špalirju največkrat gojimo bujno rastoče sorte. S tem se izognemo lomljenju in upogibanju vej zaradi obilnega pridelka.

Ribez sadimo na razdaljo 2,5 do 3 m med vrstami in 80 do 100 cm v vrsti. Pri špalirnem gojenju je pomembno, da si postavimo pravilno oporo, na katero se bo privezoval ribez.

Ob saditvi ribez posadimo približno 5 do 10 cm globje kot je posajen v loncu. Po saditvi grm porežemo na višino 10 do 15 cm nad tlemi. Če so sadike že prikrajšane ob nakupu v drevesnici, tega ni potrebno početi. Ob jesenski saditvi je potrebno paziti, da je les primerno dozorel. Najbolje pa je opraviti prikrajševalno rez spomladi zaradi kasnejših pozeb, ki lahko poškodujejo samo rastlino.

Rez odrasle rastline opravimo v pomladanskem času. Z rezjo nimamo veliko dela, saj porežemo suhe in polomljene veje ter izrežemo veje starejše od treh let. Tako grm pomladimo in mu povečamo rodnost.

Najboljše sorte rdečega ribeza so:

  • 'Rovada',
  • 'Rosetta',
  • 'Juniffer' in
  • 'Red Lake'.

Med črnimi ribezi se na našem tržišču največkrat pojavljata sorti 'Rosenthal' in 'Titania'.

 

Zdravilne lastnosti

Ribez ima številne zdravilne lastnosti. V zdravilstvu se uporabljajo tako sadeži kot listi. Iz listov pridelujejo predvsem čaje, ki pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami. Ugodno vpliva na prebavo in čisti kri. Uživanje ribeza pospešuje znojenje. V domači medicini se ga uporablja za zniževanje temperature in pri ledvičnih obolenjih. Bogat je z vitaminom C in varuje pred prostimi radikali. Poleg vitamina C vsebuje tudi vitamin A, vitamin B3, kalij, kalcij, železo in mangan.

 

Za prste obliznit…

Ribezov sirup

Potrebujem:

  • 2 kg rdečega ali črnega ribeza,
  • 600 g sladkorja

 

Postopek:

Ribez operemo. Sadeže poberemo s pecljev. Zavremo liter vode. Dodamo sladkor. V vrelo vodo s sladkorjem dodamo ribez in kuhamo 2 min. Mešanico prelijemo v tople kozarce, zapremo in počakamo, da se ohladijo.

 

Ribezova pita

Potrebujem:

  • 200 g sladkorja v prahu,
  • 300 g moke,
  • 2 jajci,
  • 150 ml olja,
  • 150 g jogurta,
  • 150 g ribeza,
  • pecilni prašek,
  • vaniljijev sladkor in
  • sol.

 

Postopek:

Sladkor v prahu in vanilijev sladkor zmešamo z jogurtom. Dodamo olje, nato še moko in pecilni prašek. Testo pečemo v pečici 30 min na 180 °C. Med tem stepemo beljaka v trd sneg. Dodamo ribez in previdno premešamo z kuhalnico. Zmes razmažemo po pečenem testu in damo v pečico še za 7 do 10 min.

 

 

Zapisala: Tanja Planinšek, ing.vrt.

Foto: svetovni splet

 

Viri:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnosti...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje...). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo...) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov nastavite tako, da piškotkov ne sprejemajo.

Za informacije o zmožnostih posameznih brkljalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Drevesnica Omorika d.o.o.